Aktuální informace o dění v oblasti ekologické/environmentální výchovy v Pardubickém kraji a nejen tam.
Informační server provozuje Ekocentrum PALETA.

Kalendář akcí

Červenec 2023

Vycházka do Úhřetického lesa

  • Datum konání: 8. července 2023
  • Čas konání: 9:00 - 9:00 hod.
  • Pořadatel akce: KONEP
  • Cílová skupina: veřejnost
  • Místo konání akce: Úhřetická Lhota
  • Web: http://www.dobrokonep.cz

Ještě stále nám nedošly přírodní poklady v regionu Kunětické hory. Lužní les, mokřady a tůně… to zní skvěle v takovém parném létě, ne? Přijměte proto pozvání do Úhřetického lesa s naším prověřeným průvodcem Martinem Trávníčkem z Pestrého Polabí. Sejdeme se v 9 hodin před OÚ v Úhřetické Lhotě a vyrazíme směr příroda. Přihlašovat se můžete TADY : https://docs.google.com/.../1xmYbEf3obciqC3 J74GY7bOCWtHuh...

Běh pro tygry

Chcete přispět k záchraně tygrů a zároveň udělat něco pro své zdraví? Při příležitosti Dne tygrů pořádá spolek Altaica akci Virtuální běh pro tygry. Virtuální běh přináší možnost závodit odkudkoliv a současně tak podpořit dobrou věc. Vyber si trať, kterou zdoláš během či chůzí, naplánuj si trasu kdekoli se ti to hodí a přispěj tak na podporu ohrožených tygrů. Nezáleží na tom odkud jsi a kolik máš času, protože to, kde a kdy svůj závod odstartuješ, je jen na tobě. Virtuální je pouze tabulka výsledků, vše ostatní zažiješ v reálném světě. Jediné, co musíš udělat, je přihlásit se do závodu, změřit si svou aktivitu a zaslat důkaz, že máš splněno. Uděláš tak něco nejen pro sebe, ale i pro ohrožená zvířata. Přispět můžete také symbolicky zaplacením startovného bez nutnosti závodit. https://www.virtualnibeh.cz/87-beh-protygry-2023/virtualni-zavody Patrony běhu jsou herečka Petra Hřebíčková a zápasník MMA Jiří Procházka.

Za tajemstvím okřídlených sousedů v Linharticích

Srdečně zveme všechny milovníky ptáků na vycházky za synantropními živočichy – druhy žijícími v lidských sídlech. Zdá se vám město bez života? Není to tak. Stačí jen mít oči otevřené a uši nastražené. Třeba i na vašem domě hnízdí rorýsi a žijí netopýři a vy o tom nevíte, protože jste je nevnímali. Vyrazte s námi poznat ptačí sousedy podle hlasu, hledat hnízda jiřiček, zaposlouchat se do křiku rorýsů a objevovat netopýry.  Dozvíte se, jaká nebezpečí okřídleným sousedům v našem okolí hrozí, proč je silueta dravce mýtus a hlavně jak můžeme pomoci. Třeba jsou to i vaši sousedé! Vycházky jsou připravované ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů ( ČESON ). Za tajemstvím okřídlených sousedů v Linharticích Vycházka spojující kroužkování ptáků s ukázkou živých netopýrů a práce s detektorem jejich echolokace. Začínat budeme ve 20:00 na zahradě Ekocentra Stolístek (bývalá ZŠ) v Linharticích u Moravské Třebové. Vedou E. Tošenovský (777 771 196, tosenovsky@birdlife.cz) a J. Vrána (739 697 659). Kapacita neomezena a není třeba se hlásit předem.  V případě špatného počasí se akce nekoná.